Hvad Er En Rødkælk?

Skrevet d. 19. October 2020
Pixabay

En rødkælk er en lille fugl, der har det karismatiske kendetegn, at dens ansigt og hals er rødligt. Rødkælken kaldes derfor også for en rødhals. 

Mens de fleste kender denne lille karismatiske fugl som en rødkælk, så er dens officielle navn dog rødhals. Det ændrer dog ikke på, at rødkælk ofte er mere anvendt - især hos børn og i poesien.

Rødkælk-navnet stammer fra oldnordisk

Navnet rødkælk har sine rødder i det oldnordiske, oldgermanske og gammeldanske sprog. Her er ordet kilk, kielke og kjalki variationer af det samme ord. 

Kjalki betyder her strube eller hals - mens det også kan betyde kæbeben. Derfor er det den klassiske brug af ordet kælk, der bruges til betegnelsen af rødhalsen. Navnene er dermed to udgaver af samme ord, der reelt bruges om denne lille fugl.

Rødkælkens svungne meder har her form som et kæbeben. Så det er faktisk derfor, at den har fået sit navn, da kæbeben og meder ligner hinanden.

Som art er rødkælken en spurvefugl, der lever i rigtig mange haver rundt omkring i Danmark. Her synger rødkælken hele året rundt, hvor sangen bruges i kampen om territorierene. 

Rødhalsen lever som regel i 17 år. I løbet af den tid får den et kuld unger, hvor der normalt er fem til seks unger. Som voksen har en rødkælk en størrelse på op til 14 cm., mens den når en vægt på op til 22 gram.

Vingefanget hos en voksen rødkælk er på op til 22 cm.

På engelsk kaldes rødkælken for en robin - og ja, det er den, som Batmans hjælper er opkaldt efter.

Tak til avXperten

Til dette indlæg har vi fået støtte fra vores gode venner hos avXperten som vi hurtigt vil takke. avXperten er en webshop fyldt med alverdens elektronik til en masse forskellige behov. Se b.la. deres store udvalg af gaming grej, hvor du finder et smart nyt gaming tastatur, mus og alt andet du skal bruge - se udvalget af keyboards her: https://www.avxperten.dk/gaming-tastatur/.

Næste indlæg
Liste: De bedste naturoplevelser i Danmark
Elsker du storslået natur? Så behøver du faktisk ikke rejse så langt for at opleve det. Faktisk behø…
Læs mere
Liste: De Bedste Naturdokumentarer
Elsker du også at se en god naturdokumentar? Der er noget meget beroligende og samtidig storslået ve…
Læs mere
Hvad betyder kaliber?
Hvad betyder kaliber? Kaliber bruges med henvisning til flere ting, når det gælder skydevåben. Her b…
Læs mere