Hvad Er Rekyl?

Skrevet d. 15. March 2021
Pixabay, BlueberryBoy

Rekyl er, når et våben eller andet affyrer sit skud og der kommer et skub efterfølgende. Det skub kaldes 'Rekyl'.

Udtrykket bliver ikke brugt så meget, men man ser det tit, når i film, hvor er er våben til stede. Ser du eksempelvis en film, hvor der er kanoner, der bliver affyret. Her rykker kanonerne tilbage, når de har affyret deres skud. Der bliver ofte også brugt snor eller torv til at holde dem på plads, så de ikke springer for langt tilbage, da de gerne skal kunne genlade hurtigt.

Samme reaktion oplever man faktisk også, hvis du prøver at affyre et skydevåben. Er det et våben, du læner på skulderen, mærker du et klart ryk, når du skyder. Det er her også rekyl, du oplever. Bare på egen krop. 

Der er blevet forsket meget i at mindske et våbens rekyl, fordi det kan ændre skuddets sigte, hvis rekylen er kraftig. Du vil derfor ramme forskellige steder på hvert skud.

I en sport som skiskydning er der meget fokus på selve skydningen, da de skal ramme indenfor en meget lille skive. Her er det derfor ekstremt vigtigt at have så lidt rekyl som mulig, da man skal skyde hurtigt, men sikkert på samme tid. Rammer du nemlig forbi, har du mindre risiko for at vinde.

Skiltet øverst viser, at dette tekstindhold var skrevet med økonomisk finansering fra Perlen Odense. Der kan du, udover mange andre smykker, finde Susannne Friis Bjørner. Tusind tak for støtten, siger vi.

Næste indlæg
Danske rovfugle
I Danmark er der ni forskellige rovfugle:1. Musvåge: Musvågen er kraftigt bygget med et temmeli…
Læs mere
Liste: De bedste naturoplevelser i Danmark
Elsker du storslået natur? Så behøver du faktisk ikke rejse så langt for at opleve det. Faktisk behø…
Læs mere
Hvad er en blishøne?
En blishøne er nem at kende i den danske natur, da den har en sort fjerdragt og et hvidt næb. Den ha…
Læs mere