Hvad Er Naturen Længe Om At Nedbryde

Skrevet d. 13. December 2020

Vis hensyn - naturen er ikke din skraldespand

Bilister sviner, ikke kun med den CO2, der kommer ud af udstødningsrøret. Det gør de også med det affald, de dag ind og dag ud kaster ud af bilvinduet. 

Jeg bliver irriteret over al den henkastede affald, der ligger langs de danske veje og motorveje. Her er dåserne en af de allerstørste syndere, lige efterfulgt at alt i plast, for ikke at glemme cigaretskodderne. I disse ikke-ryger-venlige tider er det værd at vide, at det kan tage helt op til fem år, før et henkastet skod forsvinder. Tænk over det, inden du næste gang kaster et skod fra dig.

Den helt store synder i naturen er dåserne. Vidste du, at det tager omkring 500 år før en henkastet øl- eller sodavandsdåse i den danske natur er nedbrudt? Miljøbevidst eller ej. Med det i tankerne skulle det jo være et nemt valg, IKKE at kaste dåsen ud af vinduet, når den er tom, også selv om dåsen er uden pant, fordi den er købt i grænsebutikkerne syd for grænsen.  

Plasten er en lige så stor en skamplet i naturen. Der findes efterhånden nedbrydelig plast, men langt det meste plast, der flyder i naturen, er fremstillet af polyethylene terephthalate (PET). Dette materiale forsvinder stort set aldrig. Heldigvis er der pant på de fleste plastflasker, så de ender i supermarkedets flaskeautomat, men hvis en henkastet flaske i plast får lov til at blive liggende, vil den stadig stadig være der i mindst 400 år, før det er nedbrudt. 

Heldigvis er der mange mennesker, der dagligt bøjer sig ned og samler op efter miljøsvinene. Egentlig skulle det slet ikke være nødvendigt, men det er det. Derfor er vi ikke ved at drukne i henkastet affald, sådan som vi kan se det i for eksempel nogle afrikanske lande. 

Du skal vide at: sidens tekst er udviklet for Perlen Odense. Der kan du finde et sortiment fra Christina Watches. Uden støtten fra Perlen Odense kunne sidens tekst ikke lade sig gøre.

Næste indlæg
Danske rovfugle
I Danmark er der ni forskellige rovfugle:1. Musvåge: Musvågen er kraftigt bygget med et temmeli…
Læs mere
Liste: De bedste naturoplevelser i Danmark
Elsker du storslået natur? Så behøver du faktisk ikke rejse så langt for at opleve det. Faktisk behø…
Læs mere
Hvad er en blishøne?
En blishøne er nem at kende i den danske natur, da den har en sort fjerdragt og et hvidt næb. Den ha…
Læs mere